Vår historia

Vår historia

Nordingrå Konstrunda knyter an till en stark konsttradition som funnits i bygden sedan 1930-talet. Nordingrås natur återfinns i många landskapsmålares bilder, t ex kan man hitta den hos Helmer Osslund.

Nordingrå Konstrunda arrangerades första gången 2008 efter ett initiativ av Birgit Dahlgren, Kiörningsgården. Det har tidigare ordnats gemensamma utställningar i Nordingrå, men det här är första gången vi lyckats samla oss, i stort sett alla Nordingrå-konstnärer, både bofasta och sommarboende, med alla ateljéer och gallerier öppna!

Kiörningsgårdens pensionat är ett av de ställen som har haft många namnkunniga konstnärer bland sina gäster. Bland andra Erland Kullberg och prins Eugen; den sistnämnde logerade här år 1937. På Kiörningsgården har också hållits åtskilliga konstkurser med bl a Kersti Dahlstedt och Hans Arvidsson som handledare.

På Mannaminne har Anders och Barbro Åberg sedan 1991 visat konst av Nordingrå-konstnärer i sin permanenta utställning, bland andra Barbro Bråne, Johan Lundgren och Thage Nordholm. Här arrangeras också sommarutställningar varje år.

I början av 70-talet samlades konstnärerna i utställningar på Sockenstugan, Nordingråvallen. Det var Sara Harju, Margareta Petré och Olle Gustafsson bland andra. Den traditionen återupptogs under slutet av 90-talet av konstnärsparet   Arvidsson. Här visades bland andra Sven Petrés målningar i en minnesutställning 1998.Konstnären Kethy Bjesse har i sitt Millennium Art Gallery i Åsäng Nordingrå sedan 2008 bland annat ställt ut de kända Nordingrå-konstnärerna Helmer Osslund, Johan Lundgren och Thage Nordholm. 

I Salsåker arrangerades "Foran - en kulturväg" 1998 och 1999, med aktiviteter längs vägen en sommarvecka. Stina Oscarsson, Dag Wallin m flera öppnade sina ateljéer för besökare. I Salsåker fanns också den nu bortgångne konstnären Per Hesse som ordnade utställningen Samtal med ett landskap i början på 2000-talet. Medverkade gjorde då inte främst Nordingrå-konstnärer, men nämnas kan Karin Hesse.

Järnsta Kulturförening har mellan 1999  och 2008 ordnat årliga konsthappenings under namnet Händelser... Medverkat har under åren ett 50-tal konstnärer; både från Nordingrå och andra. Lisa W Carlsson, Dag Wallin, Månika Karlson är några.

Sedan fem år ordnar Kulturfabriken Mjällom sommarutställningar med lokala konstnärer och hantverkare.

Det här är några exempel på utställningar och arrangemang som föregått Konstrundan Nordingrå. Det finns många fler exempel. Konstnärer och konsthantverkare blir fler och det blir också fler gallerier här i vårt vackra landskap. Samarbetet mellan oss konstnärer växer genom det gemensamma arbetet med Nordingrå Konstrunda.

NORDINGRÅ KONSTRUNDA

Nordingrå

Höga Kusten

Kramfors Västernorrland

FOLLOW US

Pingsthelgen

Invigning 13.00

Kiörningsgården

Öppet Fredag 14 - 18

Lördag och Söndag 10 - 18

© Copyright. All Rights Reserved.